perjantai 28. lokakuuta 2016

tutuilla kulmilla

Eikä kuitenkaan niin tutuilla.

Viikko takaperin nousin sinivalkoisille siiville ja otin suunnan sinne minne olen  jo kauan kaivannut, yhteen maailman ihanimmista kaupungeista, -ja omaan suosikkiini- New Yorkiin.
Kahdeksan vuotta on hupsahtanut edellisestä käynnistä, joten oli jo aika päivittääkin kuulumiset.
 
Lento oli aikataulussaan, kentällä jouduin hetken odottelemaan tilattua kuljetusta hotellille, mutta hätäkös tässä. Olin jo ihan melkein perillä. Matka hotelliin sitten kestikin vähän normaalia enemmän, reittikin kiersi pohjoisemmasta kuin aiemmin, oli nimittäin vuosisadan ruuhkat Manhattanin suuntaan. Kuskimme tuumasi, ettei ole tällaista nähnyt kahteenkymmeneen viiteen vuoteen.
No, saatiinpa uusia maisemia katseltavaksi matkan varrella, kuskeilla on koko ajan reaaliaikainen yhteys omiin keskuksiinsa, saavat tiedot ruuhkatilanteista ja etsivät vaihtoehtoisia reittejä sen mukaan.
Mikäpä siinä oli etupenkillä istuskella ja  tutkailla LaGuardian tienoita ja Queensia yleisemminkin, eipä ole niillä nurkilla tullut liikuttua. Reitti kun kulkee yleensä suht suoraan JFK:lta Brooklynin läpi kulkevia valtaväyliä.
Lopulta saavuimme East Riverin rantoja seuraillen Manhattan Bridgelle ja siitä Manhattanin puolelle.
Yksi porukka skipattiin sillan kupeeseen China Townin kulmille, minä olin sitten seuraava tiputettava omaan hotelliini. Tavoistani poiketen hotelli ei tällä kertaa ollutkaan Times Squaren liepiellä Middtownissa, vaan otin sen eteläkärjestä aivan WTC-Memorialin kupeesta.

Eteläkärkeä on kyllä tullut tutkittua jonniin verran aiemmillakin käynneillä, mutta edelliselläkin käynnillä koko WTCn alue oli vielä täysin rakennustyömaana, vain yksi uusista rakennuksista oli valmistunut. Nyt alue alkaa olla loppusilausta vailla, joten sinne siis.

Lähettyvillä on muutenkin paljon nähtävää ja vallan upeat reitit kävellä jos vaikka minne.
Tarkoituksena ei alunperinkään ollut juurikaan seikkailla muualla Manhattanilla, näilläkin nurkilla tulisi olemaan ihan riittävästi. Toki suunnitelmiin kuului High Linen kävely, siinä mennään sentään 33rd Streetille asti. Kyseinen HL on vanhan rautatielinjan aikaa sitten käytöstä poistettu katujen yllä kulkeva pohja, joka on kunnostettu upeaksi kävelyreitiksi.
No, ei mennä asioiden edelle! 

Saavuin siis hotellille iltaseitsemän aikoihin, kirjauduin sisään, skippasin matkalaukun huoneeseen ja suuntasin pihalle.

 Seuraavalle päivälle oli luvassa sadetta oikein kunnolla, joten otin iltakävelyn suunnaksi Brooklyn Bridgen, tarkoituksena kuvata eteläosan pilvenpiirtäjien valomeri. Keli oli huikea, lämmin ilta, sandaalit jalassa, ohut villatakki päällä, jalka kevyt, suunta tuttu....
 
Sen verran oli kuitenkin "suttuinen" ilma, että osa huipuista piileksi pilvi/usvahunnun keskellä eikä millään suostunut kuviin.
 Mutta niinhän se on, että sillä mennään, mitä annetaan!Sillalta palasin "omille nurkille", kiertelin ihmettelemässä ja ihastelemassa Memorial Plazan kaunista aluetta ja muutenkin lähitienoita. Muutama tunti meni hujauksessa -ja aikaerokin talttui noileesti, ei tullut sitä monesti aiemmin yllättänyttä huteraa väsymystä.


  Asiaan sen kummemmon perehtymättömille tiedoksi, että nuo isot altaat on molempien syyskuun 11pv:n terrori-iskuissa tuhoutuneitten WTC:n tornien kohdalla. Reunakiveykseen on läpikaiverrettu kaikkien iskussa kuolleitten nimet, aika koskettavaa luettavaa. Varsinkin silloin nousee väkisinkin pala kurkkuun kun silmiin osuu naisen nimi syntymättöminen lapsineen.Siinä kun vielä kävi iltaölperöisen nautiskelemassa hotellin ulkoterassilla 20. kerroksessa ja ihastelemassa näkymiä yövalaistuun One World Trade Centeriin ympäristöineen saattoikin hyvillä mielin pötsähtää suihkun kautta kaksi metriä leveään sänkyynsä, tuijotella hetken aikaa paikallisuutisia ja pressanvaalikeskusteluja, ja vaipua sitten muutamaksi tunniksi unten maille.
 
  

Aamuviiden aikaan aikaero muistuttaa kuitenkin, että "hei, sun kello on nyt yksi päivällä, ei enää tähän aikaan nukuta"....mutta siitä sitten seuraavalla kerralla.


Aikaero takaisin päin onkin ottanut harvinaisen lujille.
Nyt kun ei ole niitä pakollisia päivärutiineita on tullut kuljettua pää sumussa, uni ei tule ennen aamutunteja, mutta jatkuu sitten hyvinkin puolille päiville. Eli ihan olisin jenkkilän ajassa.
Antaas katsoo kuinka nyt pelittää, rytmi on pakko viimeinkin saada siirrettyä likemmäs normaalia, rinsessakolmikko kun  tuli viettämään viikonloppua ♥

Palailen linjoille kunhan tässä säällisesti ehdin, taidetaan ensin kuitenkin rauhassa juhlia halloweenrinsessan viisveet ja paistella pipareita ja syödä kakkua ja tuliasnamuja ja pusutella ja halitella ja ties vaikka mitä ☺
Yhtä ihanaista eloa teillekin! Palaillaan!

10 kommenttia:

 1. Vau, mielenkiintoista matkatarinaa! Ihanaa että olet päässyt New Yorkissa käymään. Näyttää jännältä, minulla on edelleen tuo kaupunki käymättä...kaikki sitä kyllä hehkuttavat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli nyt kuudes kerta, eikä toivottavasti/varmasti viimeinen 😉
   Ja muuta en ikinä teekään kuin hehkutan!
   Monta vuotta on ollut kauhia hinku lähteä, mutta kun se on sen verran tyyris reissu kuitenkin, niin ei vaan suoraan sanoen ole rahapussi sallinut. Nyt kävin heittämässä toistaiseksi hyvästit -katsotaan päivitys sitten joskus hamassa tulevaisuudessa. Ehkä. Kenties. Kukaties.

   Poista
 2. Mun matkakuvissa on vielä nuo tornit pystyssä, eli ihan hetkeen ei ole tullut piipahdettua..
  Ihana että pääsit tuonne, kun tietää kuinka olet tuonne halunnut - haaveet toteutuu kun niihin uskoo! <3
  Kivan kuulloinen reissu ja hienoja kuvia, olen iloinen sun puolesta että pääsit tuonne. <3
  Iloista pusuttelu viikonloppua rinsessojen kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olis sullakin aika päivittää 😉
   Ihan mahtavaa oli taas pitkästä aikaa olla tuolla, etenkin kun oli ns. uusilla nurkilla

   Poista
 3. Ei ole tullut käytyä. Lentomatkan pituuden takia tuskin tuleekaan. Lontoo on mulle sopivan matkan päässä. Sekä myös aivan ihan kaupunki. Mukavaa alkavaa viikkoa. T Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo lentomatka mikään herkku ole, mutta menee se aina silloin tällöin.
   Usko tai älä, mulla on Lontoo vielä käymättä. (Tais tössähtää mielenkiinto koko britteinsaaria kohtaan kun sain Dublinista hinkuyskän)
   Mutta kyllä vielä joskus...

   Poista
 4. Kannattaa mennä,suosittelen. On niin monta mielenkiintosta paikkaa ja rahaa niin niukasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä vielä joku päivä. Joku kesä 😉

   Poista
 5. Kauniita nuo Sun kuvat tuolta ,sais hyviä tauluja.Eipä ole tullut käytyä saatikka muutenkaan matkusteltua ulkomailla on aukko sivistyksessä :)
  Viikonjatkoi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus joistakin reissukuvista tuli tauluja tehtykin, mutta se vaihtelevainen mieli...välillä toki edelleen ajattelee joskus, että koku mustavalkoinen kollaasi vois olla kiva. Mutta on pula paikasta.

   Ei kaikki haluakaan mihinkään, mulla varmaan joku geeniperimä/virhe, mikä lie ☺ (nytkin on seuraava reissu varattuna!!)

   Poista

♥kiitos kiitos kiitos ♥