keskiviikko 21. syyskuuta 2016

kaunis, edullinen ja ...

..länsimaistunut.
Pietari nimittäin, tuo Pohjolan Venetsiaksikin kutsuttu helmi.

Vietettiin pitkä viikonloppu kyseisessä kaupungissa aikasmoisen extempore.
Meillähän oli vieraana kaukainen sukulainen parisen viikkoa, kaukaa Hakassiasta, Abakanin kaupungista, melkein Baikal-järven kainalosta. Kauas on sota hajoittanut aikanaan suvun jäsenet, osan Karjalasta evakkona Suomeen, osan Siperiaan moninaisten vaiheitten jälkeen.
Ensimmäisen kerran tapasimme reilut kaksikymmentä vuotta sitten, kun oltiin kaikki vielä nuoria jä nättejä. Nyt ollaan sitten vaan nättejä. Tai jotain ☺

No, Liudmila siis oli äitini vieraana, ja kun katselimme jossain kohden kalenteria, tuumasin, että voisinkin lähteä käymän "seuraneitinä" Pieterissa, olisi kiva päivittää kaupunki, jossa olen pikaisesti käynyt joskus liki parikymmentä vuotta sitten -ja kun systerillä oli vielä pitämättömiä lomapäiviä päätti hänkin lähteä. Siitä siis pikaisesti hotellia ja junamatkoja varailemaan -ja pitämään peukkuja pystyssä, että ehditään saada viisumitkin ajoissa. (Siinä niitä "ylimääräisiä", suunnittelelmattomia Hesanreissuja tulikin muiden reissujen lisäksi kun piti viedä viisumipappereita ja sitten viikon kuluttua vielä viisumit hakeakin, muuten ei olisi ehtinyt)

Hotellia varattiin ja peruttiin muutamaan otteeseen, että saatiin mieleisellä sijainnilla, kolmelle naiselle kun ei ihan helposti menannut sopivaa löytyä, sen verran sukkelaan suositusssa kaupungissa huoneet tuntuu menevän. Aina kun tuli sopivan oloinen pistettiin varaten ja katsottiin löytyisikö vielä vähän mieleisempää. Lopulta varattiin apartementos Nevsky Prospectin varrelta. 
Torstaina hyppäsimme aamusta Tampereella junaan, ja jatkoimme Allegrolla Pietariin, perille saavuttiin mukavasti iltapäivästä. Rautatieasemalta metroon ja hotellille.

Sen kummemmin en ala reissun käänteitä kertomaan, sanonpahan vaan, että suosittelen!!
Kaunis, kaunis kaupunki (jopa harmaina, tuulisina syyspäivinä), hintataso on edullinen, nähtävää on enemmän kuin aikaa, yleiskuva on siisti -ja ravintoloissa jopa puhutaan yllättävänkin hyvin englantia.
Henkilökunta on monessa paikassa nuorta, ilmeisesti(?) opiskelijoita ja vaikkei englanti ilmeiseisesti edelleenkään ole suosittu kieli sitä kuitekin jo jonkun verran opiskellaan.
Jopa jokunen pikkuisen ruokakaupan myyjökin jonkun sanan taitaa.

Ravintolat oli postiivinen yllätys, ruoka erinomaisen hyvää, kahvia löytyi joka lähtöön -ja olutkin oli huurteisen kylmää!

Mutta nyt kuvia! Paljon kuvia! Ja vähän tekstiä...
Hotellihuone oli mukavan iso, toimiva -ja oma parveke Nevskille.
 Parvekkeen tytöt:
 ja näkymät

 Herkkukauppa!

 Hotellihuoneemme aikas tarkkaan keskellä kuvaa, valaistu parveke , kolmas kerros.
 
Iisakin kirkko. Näköaloineen kupolitasanteelta.
  Käsittämättömän kaunis kirkko!
Ja on muuten neljäs järjestyksessään...sitä en minäkään tiennyt, sen tiesin, ettei ole "ainoa".
Alla pienoismallit kaikista Iisakin kirkoista.

Talvipalatsi ja sen yhteydessä oleva Eremitaasi ovat varmasti Iisakin kirkon ohella ne ykkösnähtävyydet, niin meilläkin. Sinne siis.
Talvipalatsin salit ykstyiskohtineen ovat aivan huikeita, määräänsä enempää ei kerralla edes pysty sulattamaan, mutta laitan nyt aika reippaasti kuvia jopa yksityiskohdistakin, ne on jotain niin ylimaallisia. Mutta joskus vaan on osattu! Ja varmasti työvaoimakin ollut halpaa. 

Eremitaasin puolella tehtiin pikaista kierrosta vähän sinne sun tänne, vähän maalauksia, vähän veistoksia, vähän aseita ym. Katsokaa muutamia yksityiskohtia aseissa! Huikeita!

 Pisteenä iin päälle The Kello, Riikinkukkokello!
  Matkalla pieni kattopuutarha...
 - ja kulman takana:
 Muutama muukin ihastelemassa ja kuvaamassa!
 Samaisen salin lattiamosaiikki ja muutama kattokruunu.
 Poislähtiessä bongasin niin hauskan näyn, että pakko oli kaivaa kamera ja ikuistaa "pirteät ja vähemmän pirteät tytöt" ☺

Vieläkö te jaksatte??
Vai joko te menitte pois?

Ei se mitään, pistän itselleni talteen, mä näistä mitään kuvakirjaa jaksa tehdä...


 Verikirkko.
Ihasteltiin niin päivännäöllä kuin iltavalaistuksessakin, mutta valitettavasti ei  ehditty käydä sisällä. Tarkotius oli, mutta aika nyt vaan oli rajallinen.
Lauantaina hypättiin paattiin ja lähdettiin kanavaristeilylle.
Tai siis niinhän me luultiin.
 Paatti kuin paatti kiertää Nevalla lenkin, ensimmäisenä tulee vastaan kanavan suulta Pietari-Paavalin linnoitus (jossa sielläkin on käyty aiemmin, nyt jäi ohjelmasta pois)
 Vasilin saaren Rostra-patsaat
 Talvipalatsi ja osa Amiraliteettia
 Iisakin kirkko Nevalta
 Talvipalatsi
 Paatti kurvasikin kierämään koko Pietari-Paavalin linnoitussaaren, ohitti sotamuseon, alitti saarelle johtavan sillan, suuntasi pätkän Fontankaa pitkin ja takaisin kierroksen aloituspaikkaan Verikirkon kupeelle. Toisenlainen matka kuin odotimme, mutta ei huono ollenkaan.
Kuinka upea olisi ollutkaan kauniina kesäpäviänä!

Kiusaan teitä vielä muutamalla ravintola- ja annoskuvalla ja sitten pistetään homma pakettiin.

 Sori, sori, sori. 
Tiedän, että tuli hiivatisti kuvia (en edes uskalla laskea!) mutta ei nyt ehdi tehdä paria postausta asian tiimoilta (saati useampaa) kun on taas muutama hektinen päivä tiedossa...


 Anteeks.
Poistun. 

CU!

26 kommenttia:

 1. Kiitos kuvista. Tulivat just kun olen koneella ja sun sivuilla. On vähän kun olis itse matkaillut.Edellisen postauksen kommentit näkyvät ensin kahteenkertaan. Mitenkähän tämä. T Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisin pistänyt vain muutaman kuvan, niin olis ollut valinnan vaikeus 😄 -päätin sitten pistää halukkaat kunnon kiertokselle! Ainahan voi skipata jos ei yhtään kiinnosta 😉

   Poista
 2. Kiitos kuvista! Näin tämä minunkin matkailu sujuu muiden siivellä ;)
  Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä vaan 😊
   Näin minäkin olen monta reissua tehnyt, ei tarvitse itse joka paikkaan mennä!
   Mukavaa syksyä sinullekin 👍🏻

   Poista
 3. Kiitos Pietarin reissusta<3 Venäjän tulkki ja ystäväni on nyt myös Pietarissa. Ensimmäistä kertaa yksin, sillä halusi kokea Pietarin nyt vuosi miehensä kuoleman jälkeen näin. Heille Pietari ja koko sen historia oli yhteinen intohimo, harrastus ja työ.

  Verikirkon historia on surullinen, kuten nimestäkin voi päätellä.

  Paljon on prameaa ja kultaista, mutta niin oli Wienissäkin.

  Minusta on tullut venäläisen keittiön ystävä, joten nuo ruokakuvat olivat paha:)

  Ihana mäyris! Ja nyt mun ei tarvitse matkustaa Pietariin, joten voin jatkaa unelmointiani pitkästä lomasta eräässä alppimaassa. Kiitos sinun!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä, Leena!
   Pietari on käsittämättömän kaunis kaupunki, ja kesäisenä päivänä varmasti lumoava. Ei sään harmaus nytkään yhtään haitannut, mitä nyt siperiansisko meinasi merituulessa jäätyä pystyyn 😄
   Kaikilla meillä ne omat haavemaamme, sinulla alppimaa, minulla iso omppu 😍

   Poista
 4. Kiitos kuvakavalkaadista! Matka sujui näin vaivattomasti. Upeaa nähtävää. Kuinka passitarkastus sujui junamatkoilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ksikki sujui noileesti! Rajatarkastusten aikaan on ravintolavaunu suljettu ja silloin pitää istua omilla paikoillaan, ei muuta. Lippua ja passia on syytä kuljettaa koko ajan mukana, niitä voidaan kysyä milloin vaan. Mutta mitään ongelmaa ei ollut missään kohden. Ja Allegrolla matkustaminen sinänsä oli jo kokemus 😄 -oli kuin olis laivalla kulkenut seinistä kiinni pitäen!! Suosittelen lämpimästi reissaamaan jos on mielenkiintoa yhtään Pietariin 👍🏻

   Poista
 5. Ihanan näköistä! Kyllä tekisi terää lähteä perheen kanssa johonkin lomalle, mutta ehkä sitten joskus. :)

  Pirteät ja ei niin pirteät tytöt = ahhahaaaa. :D :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks olekin hyvä tyttöryhmä 😄
   Pietari on hieno lomakaupunki lähellä!

   Poista
 6. Vau, kivan näköistä tuolla! Minulla ei ole oikein mielikuvaa kun pikaisesti joskus kauan sitten käytiin pääsiäisenä ja satoi räntää vaakatasossa. Sinullehan on osunut kiva sää! Täytyykin joskus yrittää sinne taas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tuolla käynyt vain pikaisesti (yhden yön verran) silloin aikoinaan kun tehtiin pikkubussilla Karjalankierros, samalla tsekattiin Pietarikin. En oikein saanut kuvaa koko kaupungista kun autolla mentiin paikasta toiseen. Nyt ihan toinen juttu kun käveltiin paljon.

   Poista
 7. Ikävä ollut Pietariin ja taas tuli! Heinäkuussa viimeksi olin.
  Vinkki tulevaan: jos kelpaa siisti, puhdas ja edullinen 2-4 hengelle sopiva huoneisto, niin minulta saa yhteystietoja! Keskustassa ihan. Kävelee Nevskille 5 minuuttia. Lähellä 4 metroasemaa. Suosittelen! Ystäväni pikkubisnes :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hassumpi paikka vierailla useamminkaan, kuten suurkaupungit yleensäkään, mutta tuskin ihan heti tulee uudestaan käytyä, maailmassa kun on vielä näkemättömiäkin paikkoja 😊
   Tai mistä sitä ikinä tietää 😉 (Pidetään mielessä)

   Poista
 8. Mahtavaa! Viimekätnnistä onkin jo aikaa, pitäis mennä uusiksi ja juuri tuo junareissu kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähde ihmeessä! Matkat menee junalla niin sukkelaan, että yks kaks huomaa olevansa perillä 😄 -tai sitten minä olen jo rutinoitunut junamatkaaja 😂

   Poista
 9. Voihan Pietari. Sinnekin pitäisi päästä. Lähtö on aina kaatunut siihen viisumiin. Tuntuu jotenkin vaikealle, että sellainenkin pitäisi hakea:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hyvä ettei kaatunut meilläkin kun meni niin viime hetkeen se haku ja tuli vielä vähän pientä säätämistä sen tiimoilta. Se on nimittäin ihan pilkuntarkkaa hommaa!! Mutta on tuo kaupunki kyllä sen väärti!! Ehdottomasti! (Ehkä kannattaa varata matkat ja hoitaa viisumit vähän aiemmin kuin me, ja ehkä kannattaa hoitaa viisumit jopa jonkun matkatoimiston kautta suoraan, loppuviimeksi se ei kuitenkaan tule sen kalliimmaksi -meillä vaan ei enää aika riittänyt siihen, olisi mennyt hiuskarvan varaan ajallisesti)

   Poista
 10. En ole tuolla koskaan käynytkään. Kiitos ihanista kuvista! Pieni matkustuskärpnen nostaa kyllä ptään :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän "vaikeaa" tuntuu tuohon suuntaan lähteminen olevan, vsikka on noinkin lähellä. Vaan eipä se sen kummemmin suunnitelmissa itsellänikään ole ollut, joskus vaan ajatellut, että olispa kiva päivittää tuokin kaupunki taas omalle kartalle. Kannatti!

   Poista
 11. No ihan ens alkuun piti tarkistaa, että olenko ollenkaan oikeassa paikassa, kun oli tää sun sivusto muuttunut ihan toisennäköiseksi...

  Kertakaikkisen hienoja kuvia! Tulipahan nähtyä, mitä kaikkea on Pietarin reissuilla jäänyt näkemättä. Itse kun olen ollut siellä aina työasioilla, eikä koskaan ole ollut aikaa koluta noita nähtävyyksiä sisältä. Ulkoapäin toki olen ohimennen ihaillut, mutta ei ole sama asia.

  Sen verran kyllä tuntuu sitten jälkeen viime käynnin muuttuneen, että silloin ei todellakaan ollut edullista, vaan ihan päinvastoin. Taitaa olla turistimielessä meille aika paljonkin etua siitä ruplan kurssin romahtamisesta, josta on ollut mulle työn puolesta pelkästään haittaa, kun juuri kellään ei ole enää mahdollisuutta ostaa rajan tältä puolen mitään.

  Hieno reissu taatusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuttunut on, eikä omasta halusta ollenkaan 😡 -jotain sellaista säätöä on tehty, että vaikutti kuviin enkä itse voinut niille mitään. Olkoon nyt näin sunskin toistaiseksi -meni tosin kaikki sivut yms.

   Minä oon aikoinaan kiertänyt iisakinkirkot ja eremitaasit ja pietaripaavalit pikaisesti, mutta kun nukut huonosti jossain sen aikaisilla vuodesohvilla ja vastaavilla ja päivät körötät pikkubussilla huonoilla teillä, niin eipä siitä jäänyt kuin hämäriä mielikuvia. Saas nähdä iskeekö joku hinku lähteä uudestaan joskus kesäaikaan kun kelitkin hellii toisella tavalla. On se sen verran iso pläntti, ettei parissa päivässä ehdi kuin pintaraapaista.
   Mutta hyvä reissu oli.

   Poista
 12. Pietari on luultavasti maailman kaunein kaupunki. Onpa se muuttunut edukseen sitten viime käyntini Neuvostoliitossa. Olisi aika päivittää Pietarikokemuksetkin :) Kiitos matkasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin yksi kauneimmista!
   Ehkä sinunkin olisi aika päivittää jos edellinen reissu on ollut noin kauan sitten 😉

   Poista
 13. Kiitos kierroksesta :) Taas yksi paikka sinne must see -paikkoihin.

  Ja kuvat muuten näyttää mun koneella ok, myös ne kaksi rinnan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne nyt näyttääkin kun on uusi pohja, vanhalla ei pelittänyt.

   Ei huono paikka ollenkaan lisätä listalle 😉

   Poista

♥kiitos kiitos kiitos ♥