lauantai 28. lokakuuta 2017

Edelliseen liittyen

Matkatar heitti kommentissaan maininnan Isä Meidän-rukoukseen, joka pitäisi löytyä myös suomenkielisenä Sagrada Familiasta. Että eikun takaisin alkuperäisiin valokuviin (kuten sanoin, niitä on!) ja tutkimaan asiaa. Etsin ensin läntisen sisäänkäynnin päällä olevista kohoteksteistä, mutta vedin vesiperän. Sitten välähti! Keskilaivan toisessa päässähän on  (alttaria vastapäisessä päässä, siis) latinankielinen (tai siis niinhän minä luulin!) tekstitaulu!

Siellä paikanpäällä ihmeteltiin mustanpuhuvaa hahmoa korkeuksissa, että onkos se Kristus vaiko Isä itse, tuomitsemassa vaiko anteeksi antamassa. Sen alapuolella kyseinen teksti.
 Ja tässähän se löytyy se Isä Meidän-rukous katalaaninkielisenä!!
Ja minä niin ensin latinaksi luulin.
Ihan kokonaan rukous ei taida olla millään muulla kielellä, mutta pari pätkää löytyi suomeksikin."jokapäiväinen leipämme" pariinkin otteeseen, lienee sitten meille tärkeä kohta...
"Isä meidän" löytyy aika keskeltä tekstiä jääden osin tuon VOSTRA VOLUNTAT (sinun tahtosi)-tekstin alle.

Näin sitä taas vähän viisastuttiin 😉

Tuo eteläinen Gloria-pääty on muuten se, mihin mitä ilmeisimmin pitäisi tulla pääsisäänkäynti - ainakin mikäli alkuperäisiä piirustuksia seurataan.

Gaudi oli suunnitellut leveät portaat, jotka johtaisivat tälle kunnian portille, jonka aiheeksi hän oli valinnut kuoleman ja helvetin, syntiinlankeemuksen ja siitä johtuvan ihmisten kovan aherruksen, sekä lopuksi credon, uskontunnustuksen, joka samalla on ensimmäinen askel lunastuksen tiellä.

Aika näyttää miltä valmis kirkko tulee näyttämään. Ja onko se kuinka värikäs, sillä Gaudi ei halunnut säilytää kiven luonnollista väriä, hänen mielestään yksivärisyys on luonnonvastaista.


(knoppitieto Taschenin kirjasta GAUDI, joka juuri sopivasti saapui postausta tehdessä)

10 kommenttia:

 1. No mutta, jopas jotain. Että ihan suomen kieltäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavalla kerralla täytyy kuikuilla enemmänkin noita yksityiskohtia!! ☺

   Poista
 2. Hih, juu yksityiskohtia löytyy ja paremmin ne näkee kun usein pyörii samoilla paikoilla. Hauska kun löysit zoomaamalla kohdan kuvistasikin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun mainitsit 😊 -en tiedä olisko kuinka pian (jos koskaan) tullut zoomailtua kuvaa noin tarkasti -vaikka useat kuvat odottaakin tarkenpaa rajaamista tuo on niin ehjä kokonaisuus, että olis saattanut jäädä tarkempi tutkinta.

   Poista
 3. Täytyy sanoa, että erikoinen on kirkon sisustus, vaikka onkin vielä kesken:)
  Hyvin zoomasit!
  Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin mielenkiintoinen rakennus! Nyt kun on nähnyt tämän livenä ja lukenut vähän enemmän kuin ennen reissua, niin täytyy sanoa, että ruokahalu on kasvanut syödessä. Haluan ehdottomasti käydä täällä(kin) uudestaan - ja lukea lisää 😉

   Poista
 4. Vitsit mitä rakennuksia!! Tulis kyllä jumalallinen olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä tunnustaa, että en mä moista vaikutusta huomannut, mutta oli se vaikuttava muuten 😄

   Poista
 5. Leipä on tärkeää, joten hyvä, että sitä pyydetään meille Barcelonassakin:).

  VastaaPoista

♥kiitos kiitos kiitos ♥